Sommaren är här! Nedan hittar du programmet för sommaren på Luftslotttet. Ladda ned en PDF version -> HÄR <-

Den Liverödska Wunderkammaren är öppen för visning efter bokade besök & i samband med evenemang. 

16-20/5: Luftslottets första gäst, konstnären DANIEL ”EKTA” GÖTESSON bor under veckan på plats och arbetar på en permanent golvmålning i Luftslottets gästbostad. Till sitt verk kommer Götesson att hämta inspiration från de livliga takmålningar som finns i traktens tusenåriga kyrkor.

 4/6: I HÄNRYCKNINGENS TID: Mitt i det som enligt kalendern är hänryckningens tid så invigs sommarsäsongen på Luftslottet. Daniel ”Ekta” Götessons golvmålning i Luftslottets gästbostad har premiär och ett publikt samtal mellan Jonas Liveröd och Daniel om projektet. Värmlands ojämförbara MIRIAM KAUKOSALO intar scenen på Luftslottet med en konsert. JONAS LIVERÖD visar för första gången offentligt delar av sin enorma samling av luftsjukepåsar och flygsäkerhetsinstruktioner. Maten är som brukligt ett evenemang i sig, den gästande kocken presenteras inom kort och den billiga baren är självskriven. Ekta spelar även skivorna för kvällen tillsammans med Jonas. Upp dyker även FRIDA LARSDOTTER LUNDGREN för att läsa ur och prata om sin kommande bok ”O du lyckliga eftervärld! – ord från historien, till oss”. 

4-12/7: Konstnären och musikern ISAK SUNDSTRÖM bor på Luftslottet under en vecka och ska arbeta med ljud och komposition i relation till Den Liverödska Wunderkammarens dödsbibliotek. Sundström kommer vid ett senare tillfälle uppföra sitt verk publikt hos Luftslottet. 

13/7: SPACE IS THE PLACE: Luftslottet och Göteborgs Koloni slår sig ihop för en afton och blir Luftkolonin! Den 13 juli har vi ett dream team på plats i rymdens tecken! THE SPACE LADY från San Fransisco landar med sitt rymdskepp för en konsert i Ågårdskvarn när hon är ute på sin sista turné. Kvällen börjar med en svensk legendar, UFO-sveriges ansikte utåt och ordföranden i Archives of the Unexplained – den ständigt nyfikne journalisten CLAS SVAHN kommer och bjuder på en föreläsning om svensk UFO-historia. ISAK SUNDSTRÖM gör också ett framträdande och för de som vill så fortsätter aftonen med bar och filmpionjären George Meliés sci-fi filmer från tidigt 1900tal. Därtill serveras naturligtvis överjordisk gastronomi åt alla besökande kosmonauter! Så sätt ett gigantiskt rött kryss för tripp till Västergötland i mitten av sommaren, det här är en once-in-a-lifetime tillfälle för alla som någonsin spanat mot stjärnorna! 

23/7-30/7: Konstnären och stylisten EMELIE FLORIN bor och arbetar på Luftslottet under en vecka. Emelie ska göra en takmålning i Luftslottets lokaler och liksom Ekta inspireras hon av de månghundraåriga kyrktaksmålningar man finner i trakten runt Luftslottet. Verket har premiär i samband med evenemanget Lucha Libre. 30/7: LUCHA LIBRE VS ERICSSON&REUTER: Den mexikanska wrestlingen återvänder till Luftslottet! Efter förra årets succé med Lucha libre så återvänder EL RUDO DEL MAL och PLATA MACHINA PEQUENA för en returmatch i ladan. Den otämjbara konstnärsduon ERICSSON & REUTER kommer till Luftslottet och gör en musikalisk performance ni garanterat inte sett förut. Vernissage för Emelies takmålning och vegetarisk chiligryta med billig bar rundar av aftonen. 

13/8 I EXTASENS SPÅR: Författaren LEONIDAS ARETAKIS ger en föreläsning om sin nya bok Extas i folkhemmet: Sveriges psykedeliska historia. Boken handlar om extasens hemliga historia i Sverige. Om vad en grupp KI-forskare upptäckte i ruset i Brasiliens regnskog och varför Carl von Linné skrev en hel bok om psykoaktiva droger. Men också om sextiotalets hippiekultur som ledde till politisk motreaktion och narkotikaklassning. Aretakis är chefredaktör för Flamman och kritiker på Dagens nyheter.

 20-27/8 I samarbete med Västra Götalandsregionen huserar Luftslottet en tvärdisciplinär slöjdresidens under veckan. 

27/8: FÖRUNDRANS AFTON: Varbergs egen storsamlare och hotellägare LASSE DIDING har nu tvingats skaffa sig 1600 kvm extra plats för sina vildvuxna samlingar. Tillsammans med journalisten och antikhandlaren MAGNUS PALM (som även kallas samlare av samlingar), kommer Lasse hit och ger oss ett publikt samtal om samlandets drivkrafter och fallgropar. Legendariske DJ:en TIAS från Malmö kommer med några kumpaner ur sin forna grupp VED och sätter ett eccentriskt live-soundtrack till ett program av färgstarka stumfilmer på utomhusbion hos Luftslottet. Årets Je suis une pipestipendiat utropas! Cult of Food serverar maten för aftonen och extra surpriser kommer att dyka upp under kvällen