Skärtorsdagen 1/4 kl. 18.00


Live på Lidköpings Folkets hus samt streamat på Youtube & Facebook. Föranmälan krävs. Information om coronaanpassning och praktiska detaljer nederst i texten.

Årets Luftslottsstipendiat Bengt af Klintberg kommer till Lidköpings Folkets hus för ett publikt samtal med Luftslottets Jonas Liveröd. Temat för kvällen är bluffar, förfalskningar, kopior och skrönor med utgångspunkt i första april-traditionen.

Den legendariske folklivsforskaren, författaren och konstnären Bengt af Klintberg har i snart femtio år utforskat folkliga skrönor, traditioner och ritualer. Bengt har en omfattande produktion bakom sig och har bara under
det senaste året gett ut två böcker om svenska trolldomar och folklivssägner, han är även en välkänd röst från radioprogrammet Folkminnen. Rikskänd blev han dock för sin klassiker – boken Råttan i Pizzan.

Luftslottet är ett tvärkulturellt projekt vars hjärta är ett brokigt museum över det extraordinära under namnet Den Liverödska Wunderkammaren. I anslutning till museet finns en gästbostad med fokus på outsiderkonst, egensinniga samlingar, subkulturer och visionära tillstånd. Framförallt verkar Luftslottet i en wunderkammer-anda; det vill säga genom att vara en smältdegel för det som är okategoriserbart. Organisationen utformar olika evenemang utefter nycker och behag, dessa är alltid frikostiga. Organisationen Luftslottet delar årligen ut Je suis une pipe-stipendiet till personer, platser eller fenomen som verkat i den fria tankens tjänst. Bengt af Klintberg var den första att motta detta stipendium.

Info om anmälan och coronaanpassning:

Det finns plats för åtta personer var i salongerna på Folkets Hus i Lidköping. I stora salongen samtalar Jonas & Bengt på scen, i de övriga visas samtalet med projektor. Besökare kommer kunna gå ut ur huset separat i mindre sällskap.

OBS! Platserna lottas ut till anmält sällskap (max 8 i ett sällskap) då intresset är stort. Anmäl dig till utlottningen genom att mejla namn på kontaktperson samt gruppens antal till info@luftslottet.vision senast 29 mars.

Evenemanget streamas även direkt på Luftslottets youtubekanal & Facebooksida. Mer info om detta kommer läggas upp på www.luftslottet.vision samt www.folketshus-lidkoping.se.

Streamingen är naturligtvis gratis, men för dig som kommer till Folkets Hus så kostar det 50 kronor och då ingår ett litet överraskningstilltugg (betalas vid entré).

ÄKTA BLUFFAR är ett samarbete mellan Luftslottet, Skövde konstmuseum och Lidköpings Folkets Hus och genomförs med stöd av Västra Götalandsregionen och Leader Nordvästra Skaraborg.